Банкеръ Daily

Свят

Партията на президента Зеленски води на изборите в Украйна

Пет партии имат шанс да влязат в новата Върховна рада (Парламента) на Украйна, съобщават световните агенции. Те се позовават на данните от преброените около една трета от протоколите от изборите, които се проведоха вчера.
Начело продължава да е партията "Слуга на народа" на президента Володимир Зеленски. Засега тя получава 42.12% от гласовете на гласувалите украинци. След нея е проруската "Опозиционна платформа" на Виктор Медвечук, Юрий Бойко, Вадим Рабинович - с 12.69 процента. Трета е "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко - с 8.7% от гласовете. Партията "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко засега получава 8.2% от подкрепата на украинците. Партията "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук е с 6.4 процента.
За момента кандидатите на "Слуга на народа" побеждават в 107 от 199-те едномандатни избирателни района.
В Украйна се гласува по смесената система - общо 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - по мажоритарната в един тур.

Украйна (на украински: Україна) е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно море и Азовско море на юг, с Русия - на изток, с Беларус - на север и с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова - на запад. Площта ѝ е 603 628 кв. километра

Територията на днешна Украйна е важен център на източнославянската култура през Средновековието, преди да бъде поделена между различни държави. Краткият, но твърде бурен период на независимост (1917-1921 г.) след Октомврийската революция в Русия приключва с присъединяването на Украйна към СССР. Украйна отново става независима след разпадането на Съветския съюз през 1991 година.

Украйна е полупрезидентска република. Сега действащата конституция е приета в края на 2004 година. Народът избира парламент и президент. Украинският парламент (наречен Върховна Рада) се състои от 450 души и се избира за петгодишен мандат. Президентът също се избира на пет години. Парламентът гласува министър-председателя и правителството. Кандидатурата на министър-председателя се предлага от президента.

Населението на Украйна е около 48.4 млн. души, като 77.8% от тях са украинци, 17.3% - руснаци, а останалите са от над 100 други народности, между които и българия (0.4%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във