Банкеръ Daily

Свят

Партията на премиера Курц печели убедително вота в Австрия

Министърът на вътрешните работи на Австрия Екарт Рац съобщи крайните резултати от подадените в изборните бюра бюлетини на вчерашните избори за Европейски парламент.

В тях са взели участие 51,6 процента от имащите право на глас австрийци.

Категорична е победата на Австрийската народна партия с 35,4 процента, следвана от Австрийската социалдемократичен партия с 23,6 процента, Австрийската партия на свободата получава 18,1 процента, Зелените - 13 процента и НЕОС - 8,1 процента.

Предстои да бъдат преброени днес около 600 000 гласа, подадени по пощата от австрийците в чужбина или онези, които днес не са били на регистрационния си адрес. Тези австрийски граждани представляват около 20 процента от гласувалите и затова се очакват, макар и незначителни, промени. Разпределението на мандатите е както следва: Австрийската народна партия ще разполага в бъдещия Европейски парламент с девет депутатски кресла (две повече от досегашните), Австрийската социалдемократическа партия остава и в новия състав на парламента с петима депутати, Австрийската партия на свободата губи един мандат и ще има трима депутати, Зелените също губят един мандат и ще изпратят в бъдещия парламент двама депутати, НЕОС остават с един представител в Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във