Банкеръ Daily

Свят

Партията на премиера Андрей Пленкович спечели изборите в Хърватия

Консервативната партия Хърватска демократична общност на премиера Андрей Пленкович спечели парламентарните избори в неделя, а най-големият й съперник, коалицията Рестарт, водена от Социалдемократическата партия  преживя тежко поражение. 

Избирателната комисия обяви в понеделник сутринта, че въз основа на 98 процента от преброените гласове ХДО печели 66 мандата, а Рестарт - 41, Отечественото движение на Мирослав Шкоро 16, Мост - осем. На-голямата изненада бе платформата, обединена около партията Можем, която спечели седем мандата, главно в Загреб, съобщава електронното издание Индекс.

В парламента с един мандат влиза и коалицията, обединена около партията Разумно. По един мандат получават и Хърватската народна партия и реформистите на Радимир Чачич.

Премиерът и лидер на ХДО Андрей Пленкович държа кратка реч, в която благодари на избирателите за подкрепата.

"Такава подкрепа за нас е огромно задължение и ще държим сметка за това. Хърватия се нуждае от решения и за икономиката, и за предизвикателствата пред общественото здраве, за укрепване на институциите, на човешките права и правата на малцинствата", каза Пленкович.

На 18 май хърватският парламент се разпусна в очакване да бъдат потвърдени изборите в страната.  Предложението за разпускане бе на част от ръководеното от консерваторите мнозинство. Това стана дни след като Хърватия, с 2226 случая на коронавируса, 95 от които смъртни, обяви, че заразата е под контрол.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във