Банкеръ Daily

Свят

Партията на Порошенко води на изборите в Укрйна

Партията на президента Петро Порошенко води на предсрочните изборите в Украйна, които се проведоха в неделя. Окончателните резултати от ще станат ясни в сряда. Осмата Върховна рада е избрана и фактът, че гласуване нямаше в шест избирателни района на Луганска и девет на Донецка област, не влияе върху легитимността ѝ, съобщи заместник-председателката на ЦИК Андрея Магера. 

„Блокът на Петро Порошенко“ (БПП) има около 22%, колкото печели и коалицията „Народен фронт“, водена от Яценюк. След тях са „Самопомощ“ с 10,7%. 5-процентната бариера преодоляват „Опозиционният блок“ (ОП) с 9,3%, Радикалната партия със 7,9% и „Баткившчина“ на Юлия Тимошенко с 6,1%. 

Премиерът Яценюк обяви още в неделя вечерта, че ще прави коалиция с БПП на основата на договора на Украйна за асоциацииране с ЕС.

Консултациите за новата коалиция ще започнат още в понеделник, съобщи Порошенко. 

В телевизионно интервю  Порошенко каза: „Да, много ми е приятно, че моята политическа сила, според всички екзитпол проучвания заема първо място. Но това не е толкова важно, колкото фактът, че ще имаме проевропейско мнозинство. Сигурен съм, че във Върховната рада ще има промени, по-специално комисиите ще се съкратят няколко пъти“. 

Десет дни са повече от достатъчно, за да се завършат всички преговори и за премиер, и за председател на парламента, и за формирането на правителство“, каза той, но не отговори кой евентуално би бил кандидатът за министър-председател. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във