Банкеръ Daily

Свят

Партията на Пашинян спечели парламентарните избори в Армения

Партията "Граждански договор" на сегашния премиер на Армения Никол Пашинян спечели предсрочните парламентарни избори в страната, които се проведоха вчера, съобщава Франс прес, като цитира резултати от вота, публикувани от Централната избирателна комисия.
Според тях партията на Пашинян е получила 53.9% от гласовете на арменците. Доста след него е предизборният блок "Алианс Армения" на бившия арменски президент Роберт Кочарян - 21 процента.
Прогнозите, че борбата между двете формации ще е оспорвана, не се сбъднаха.
Но пък на преден план излязоха опасенията, че резултатите от вота може да предизвикат протести и дори размирици след една ожесточена предизборна кампания, която поляризира обществото още повече след тежкото поражение на Армения от Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах.
Още преди обявяването на резултатите от изборите Кочарян каза, че е имало предварително планирани фалшификации на изборите и заплаши с непризнаване на резултатите от вота.
Бившият журналист Пашинян дойде на власт преди три години след мирна революция срещу стария корумпиран политически елит в Армения. Но популярността му пострада от поражението на Ереван във войната за Нагорни Карабах през миналата есен.
На предишните избори през 2018 г. Пашинян и неговата партия получиха над 70 процента.
Избирателната активност сега беше 49.8%, което е с около процент повече в сравнение с вота от 2018-а.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във