Банкеръ Daily

Свят

Партията на Орбан смекчава тона и иска да остане в ЕНП

Дясната партия на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес" заявява, че иска да остане в редиците на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). С това тя прави обратен завой след евроизборите миналия месец, съобщи ДПА.

"Смятам, че така е най-добре за нас. За ЕНП също е най-добре да ни задържи", заяви министърът в кабинета на премиера Гергей Гуляш в интервю за германския в. "Велт", публикувано днес.

ЕНП замрази членството на "Фидес" за неопределено време заради злостната кампания в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Миналия месец Орбан каза, че "Фидес" ще напусне ЕНП по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със социалдемократите, Зелените и либералите в Европейския парламент. По думите му тогава ФИДЕС би трябвало да влезе в съюз с крайната десница в ЕП.

Гуляш използва по-умерен тон в публикуваното днес интервю: "Има въпроси, по които можем да сътрудничим със социалдемократите, Зелените и либералите".

Изненадващата промяна последва по-слабото от очакваното представяне на десните популисти на евроизборите на 23-26 май.

Въпреки това Гуляш и "Фидес" продължават да се против номинацията от ЕНП на германския консервативен депутат Манфред Вебер за председател на ЕК.

Вебер, който бе председател на ЕНП в последния ЕП, влезе в сблъсък с "Фидес" и подкрепи замразяването на членството на партията през март, припомня ДПА.

Според Гуляш ЕНП трябва да номинира друг лидер от консервативния лагер за бъдещ ръководител на ЕК - един от най-висшите постове в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във