Банкеръ Daily

Свят

Партията на Меркел спечели регионалните избори в Саксония

Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел спечели регионалните избори в провинция Саксония. Вотът беше в неделя.  ХДС остана най-голямата партия в Саксония, след като събра 32-33,5 процента от гласовете, показаха прогнозни резултати на телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф.

Коалиционният партньор на ХДС -  социалдемократите, пък победиха  в Бранденбург. Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" постигна доста силен резултат, нареждайки се втора с 27,5 процента от гласовете, което е значително повече от получените от нея 9,7 процента през 2014 г. Партията "Левите" е на трето място с 10,5 процента от гласовете, а Зелените получават 8-9 процента. Германската социалдемократическа партия събра рекордно ниските 8 процента от гласовете. Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Саксония.На изборите в Бранденбург ГСДП се нарежда на първо място с 26,5-27,5 процента от гласовете, следвана от "Алтернатива за Германия" с 22,5-24,5 процента. 

На съществуващите управляващи коалиции в провинциите обаче вероятно ще бъде сложен край, като политическите експерти прогнозират трудни преговори за съставянето на стабилни регионални правителства.

ХДС и социалдемократите категорично отхвърлиха възможността да си сътрудничат с "Алтернатива за Германия", която обвиняват, че е партия с антиимигрантска и антидемократична линия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във