Банкеръ Daily

Свят

Партията на Меркел разгромена на изборите в родната й провинция

Християн-демократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел загуби изборите в родната й провинция. 

Изборите спечелиха социалдемократите, но новосъздадената дясно-популистка партия „Алтернатива за Германия“ е големият победител на парламентарния вот в провинция Мекленбург-Предна Померания в неделя. Оказва се националистите са втората по сила партия в региона, успявайки да вземе 20,8% от гласовете.

Партията на Меркел вече е третата партия в парламента в Шверин с 19% от гласовете. Крайната левица също е със загуба – от 18.4% на 12.5%, същата е тенденцията и при Зелените – от 8.7% на 5%.

Избирателната активност вчера бе 61,6 процента, с 10 на сто по-висока от регионалните избори през 2011 г.

"Алтернатива за Германия" бе създадена преди три години от преподавателя по икономика от Хамургския университет Бернд Луке и привлече разочаровани от традиционните партии избиратели. Тя се понесе по вълната от недоволство срещу кризата с еврото и се възползва от негодуванието на много германци, че плащат с данъците си за други членки на еврозоната. Макар че не успя да влезе в Бундестага през 2013 г., партията изпрати седем евродепутати в Европейския парламент през май 2014 г. и вкара свои членове в пет регионални парламента.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във