Банкеръ Daily

Свят

Партията на Макрон вече ще се казва "Възраждане"

Партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" сменя името си на "Възраждане" (на френски език - Renaissance). Това е "народна партия, която има за цел да бъде отворена" към гражданите и към народните избраници "независимо откъде идват", заяви нейният председател Станислас Герини, цитиран от Франс прес.

Подемаме движение за реформиране на "Република, напред!", за да можем да продължим да разширяваме това политическо движение, създадено от президента Еманюел Макрон преди малко повече от шест години, в политическа партия, която ще носи името "Възраждане", подчерта Герини. Той направи това изявление на пресконференция в Париж, в която участваха и бившият премиер Едуар Филип (от дясната партия "Хоризонти"), председателят на парламента Ришар Феран от управляващата партия и бившият министър Франсоа Бейру (партия "Демократично движение"). Те обявиха, че тези партии от президентското мнозинство създават съюз, наречен "Заедно", за участие в парламентарните избори на 12 и 19 юни.

След преизбирането на Макрон въпросът за определянето на партийните кандидати за парламентарните избори предизвиква сътресения в мнозинството, отбелязва АФП.

Президентът беше преизбран с 58,55 процента от гласовете на втория тур на 24 април, но сблъсъкът му с крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен (получила 41,45 процента) показа, че страната е сериозно разделена. Като цяло Макрон спечели в Париж, в градските центрове и в Западна и Югозападна Франция. Льо Пен имаше подкрепата на южната част на страната и на промишлените центрове в Северна Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във