Банкеръ Daily

Свят

Партията на Макрон се готви за поражение на местните избори днес

След социално недоволство и критики към управляващите заради коронавирусната криза партията на президента Еманюел Макрон се подготвя за поражение на втория тур на общинските избори днес, предадоха световните агенции. Вотът започна в 8 ч. местно време.

Първият тур беше на 15 март. Тогава заради изолацията заради коронавируса едва 44 процента от избирателите отидоха да упражнят правото си на глас.

Франция беше тежко засегната от пандемията и регистрира над 29 750 смъртни случая от COVID-19. Заради заразата вторият тур на местните избори дори беше отложен от 22 март за днес, а във Френска Гвиана, където ситуацията е особено обезпокояваща, той няма да се проведе тази неделя, а на по-късен етап.

След първия тур в Париж социалистката Ан Идалго, която е досегашен кмет, води, което е удар за центристите на Макрон. Центристкият кандидат и премиер Едуар Филип води в надпреварата за кметското място на Хавър, но сега не е сигурно, че ще спечели и евентуално поражение може да постави под въпрос поста му начело на правителството.

Вотът беше предшестван от напускане на депутати от парламентарната група на партията на Макрон, което доведе до това, че тя изгуби абсолютното си мнозинство в парламента. Поражение днес за Република напред може да направи още по-крехко това отслабено парламентарно мнозинство.

Зелените, в много случаи съюзени с левицата, се надяват да укрепят позициите си в общинските съвети, стремейки се към надграждане на успеха си от изборите за Европейски парламент миналата година, когато те станаха трета политическа сила във Франция след центристите на Макрон и крайнодесните от Национален сбор. Очаква се Зелените да запазят Гренобъл, но те участват в надпреварата и в Лион, Тулуза, Страсбург, Тур и Безансон.

Социалистите заедно със Зелените и комунистите се надяват освен запазването на Париж, да "изтръгнат" Марсилия от ръцете на Републиканците.

Републиканците пък се надяват да запазят по-голямата част от спечеленото на изборите през 2014 г., когато те се възползваха от непопулярността на тогавашния президент Франсоа Оланд.

Местните избори се произвеждат две години преди президентските избори във Франция.

Самият Макрон пък е планирал да направи изявление утре, ден след изборите. Тогава той ще даде първите отговори на предложенията, формулирани по време на Гражданската конвенция за климата - събрание на 150 граждани, избрани с жребии. Спекулира се, че в зависимост от резултата от изборите днес президентът може да направи и промени в правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във