Банкеръ Daily

Свят

Партията на Ердоган поиска анулиране на изборите в Истанбул

Турската управляваща Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е поискала анулиране и повтаряне на местните избори в Истанбул, които изгуби преди три седмици, предаде Ройтерс. Това съобщи в събота вечерта Анадолската агенция.

Въз основа на първоначалните резултати и няколко повторни преброявания на бюлетини главната опозиционна Народнорепубликанска партия спечели кметския пост в най-големия град в Турция, което е голямо поражение за президента Реджеп Тайип Ердоган, започнал политическата си кариера като кмет на Истанбул.

Новият кмет Екрем Имамоглу пое длъжността в сряда въпреки официалното искане на ПСР, внесено ден по-рано, за анулиране и повтаряне на изборите заради нарушения.

Ердоган каза, че ПСР ще продължи да оспорва резултатите и в събота е внесъл нова жалба във Висшата избирателна комисия (ВИК).

Екрем Имамоглу ще проведе митинг със своите привърженици днес в 14 часа. Те ще се съберат в зоната за публични събирания в квартал „Малтепе“ в града, където Екрем Имамоглу ще изнесе реч.

Междувременно административен съд в Истанбул в петък замрази изпълнението на заповедта на Имамоглу за копиране на всички документи от електронния архив на Истанбулската голяма община.

Новият кмет нареди комисия от двама общински инспектори и трима външни експерти да провери документите. От Партията на справедливостта и развитието (ПСР) внесоха съдебна жалба, тъй като според тях достъпът на външни лица до данните представлява риск заради съдържащата се чувствителна информация.

Народнорепубликанската партия отхвърли съдебното решение. Според неин юрист става дума за вътрешен административен акт, който не подлежи на съдебен контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във