Банкеръ Daily

Свят

Партия на Мун Дже Ин е на път към голяма победа на изборите в Южна Корея

Мун Дже Ин

Управляващата Демократическа партия на президента Мун Дже Ин е на път да спечели мнозинство на парламентарните избори в Южна Корея днес, сочат резултатите от анкета екзит пол, предадоха осведомителните агенции.

Според проучването на южнокорейски електронни медии партията на Мун може да получи между 139 и 158 депутатски мандата и така да укрепи присъствието си в 300-местния парламент. Консервативната опозиционна партия "Обединено бъдеще" може да очаква между 90 и 109 мандата, съобщи ДПА.

Ройтерс също цитира екзит пол на телевизии, според който прогресивният лагер на президента може да спечели до 177 мандата, а консервативната опозиция - до 131.

Успешната кампания на правителството срещу разпространяването на коронавируса в страната чрез интензивно тестване и проследяване на заразените лица укрепи позициите на Мун и неговата партия, отбелязва агенцията.

Парламентарните избори се възприемат като проверка за управлението на президента, поел поста през май 2017 г. Следващите президентски избори в Южна Корея ще бъдат през 2022 г.

Гласоподавателите в 14-те хиляди дезинфекцирани избирателни секции бяха задължени да носят маска и ръкавици и да спазват дистанция. На влизане на всички беше мерена телесната температура и те обеззаразяваха дланите си.

С новите 27 от днес броят на случаите с коронавирус в Южна Корея възлиза на 10 591. Починалите в страната от причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 са 229.

Facebook logo
Бъдете с нас и във