Банкеръ Weekly

Свят

Парламентът в Крим обяви референдум за разширяване на автономията

Върховната рада на украинската Автономна република Крим обяви, че ще се произведе общокримски референдум по въпроса за статута на автономията и разширяване на правомощията й, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира обръщение до жителите на областта на президиума на кримския парламент.

Мирът и спокойствието в Крим бяха поставени под заплаха в резултат на противоконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти с подкрепата на банди, заяви прессекретарката на председателя на кримската Върховна рада Оксана Корнийчук. Вчерашните сблъсъци пред сградата на парламента, довели до кръвопролитие и човешки жертви, са следствие на ширещия се екстремизъм и насилие, залели страната. Корнийчук заяви, че Украйна се плъзга към пълен хаос, анархия и икономическа катастрофа и допълни, че при такива условия Върховната рада на кримската автономия като най-висш представител на властта там, опирайки се на изразената от избралите я кримчани воля, "поема отговорността за съдбата на Крим".

Следвайки основополагащите канони на демокрацията, президиумът на кримския парламент смята за единствено възможен път за изход от създалата се ситуация "прилагането на принципите на пряко народовластие". "Само произвеждането на общокримски референдум по въпроса за усъвършенстване на статута на автономията и разширяване на правомощията й ще позволи на кримчани сами и без външна намеса и диктат да определят бъдещето на автономията", се подчертава в обръщението.

Неколкостотин души са се събрали пред сградата на Върховната рада на Крим в столицата на украинската автономна република Симферопол, предаде ИТАР-ТАСС. Хората са спокойни и държат в ръцете си знамената на Русия и Крим, а в ръцете им могат да се видят транспаранти с надписи като "Крим е за мир" и "Крим е за референдум".

Във връзка с положението в Симферопол е обявен почивен ден. За уреждане на ситуацията в Крим е създаден специален щаб, съобщи пресслужбата на местното правителство.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи тази сутрин, че полицията, включително специалните й сили, са поставени в повишена готовност след превземането на сградите на парламента и правителството в Крим от въоръжени мъже, издигнали руски знамена, предаде Франс прес.

Районът около парламента в Симферопол, столицата на автономната република Крим, е обкръжен от силите за сигурност, за да се избегне кървава баня сред гражданското население и да не се допуснат въоръжени сблъсъци, пише Аваков в страницата си във Фейсбук. "Провокаторите действат", добавя Аваков и приканва всички да запазят хладнокръвие, посочва АФП.

Руското външно министерство заяви, че Русия ще защитава правата на сънародниците си и ще реагира безкомпромисно на всяко нарушение на тези права, предаде Ройтерс

Facebook logo
Бъдете с нас и във