Банкеръ Daily

Свят

Парламентът на Венецуела спря свалянето на Мадуро

Николас Мадуро

Парламентът на Венецуела, контролиран от опозицията, преустанови действията по започване на процедура срещу социалистическия президент Николас Мадуро, обвиняван, че е отговорен за кризата в страната, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Отменя се и планираният от опозицията протестен поход из Каракас до президентския дворец, който трябваше да се състои в четвъртък и да последва вълната от масови протести и общата стачка в страната.

Решението е взето в момент, в който започна крехък диалог между правителството и опозицията с посредничеството на Ватикана.

Нашето решение не е капитулация, а цели намирането на изход, подчерта председателят на парламента Хенри Рамос Алуп. Той поясни, че Ватиканът, който играе ролята на посредник в започналите в страната преговори между управляващите и опозицията, е призовал да се отмени похода, планиран за утре.

Този поход имаше силно символично значение, защото трябваше да приключи пред президентския дворец, където на 11 април 2002 г. подобен протест, прерасна в държавен преврат и тогавашният президент Уго Чавес беше отстранен от власт за три дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във