Банкеръ Daily

Свят

Парламентът на Украйна отмени режима на свободна икономическа зона за Крим

Върховната Рада (парламентът) на Украйна е отменила гласувания вече закон за създаване на свободна икономическа зона в Крим. Това решение е било подкрепено от 328 депутати, при минимално необходимите 226.

"Да се признае изгубеното действие на закона на Украйна "За създаване на свободна икономическа зона "Крим" и за особенностите за осъществяване на икономическа дейност на временно окупираната територия на Украйна", се казва в документа. Парламентаристите също така са направили изменения и в редица други закони на страната. В пояснителната записка се говори, че тези изменения уреждат "процедурата за влизане на лица във временно окупираната територия и напускането й, потвърждават правото на безплатна правна помощ за гражданите на Украйна, които живеят във временно окупираната теритария, и осигуряват изпълнението на правата на наследяване за такива лица".

Законът за създаване на свободна икономическа зона в Крим е приет на 12 август 2014 година. Той предвиждал десет години особен ред за прилагане на нормите на регулаторното, бюджетното, данъчното и митническо законодателство на Украйна, въвеждане на особен режим на вътрешна и външна миграция на физическите лица, действие на валутния и платежен режим в пределите на Крим.

След промяната в управлението на Украйна през февруари 2014 година, властите в Крим и Севастопол провели референдум по въпроса за обединяване  с Русия. В него взели участие над 80% от имащите право на глас. За обединение с Русия гласували съответно 96.7% и 95.6% от хората. На 18 март 2014 година президентът на Русия Владимир Путин подписал договор за приемането на Република Крим и на Севастопол в състава на Руската федерация, а на 21 март той е ратифициран и от Федералното събрание на Русия. Независимо от убедителните резултати от референдума, Киев отказва да признае Крим за част от Русия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във