Банкеръ Daily

Свят

Парламентът на Република Северна Македония гласува доверие на правителството на Зоран Заев

Парламентът на Република Северна Македония е гласувал доверие на правителството на Зоран Заев, съобщава БТА, като цитира македонските медии.
С подкрепата от 62 гласа, без нито един против или въздържал се, правителството получи доверие, защото депутатите от опозицията не присъстваха в залата.
Шест месеца след като беше избран кабинетът, в който освен СДСМ и Демократичния съюз за интеграция, участва и партията Беса, премиерът Зоран Заев ненадейно сам поиска депутатите да се произнесат подкрепят ли още правителството.
Този резултат е същият като и на 30 август миналата година, когато бе избрано правителството.
Правилникът за работа на македонския парламент предвижда, че ако премиерът поиска да се гласува доверие на правителството му устно на пленарно заседание, то се гласува на самото заседание и без дебати. Само премиерът има право на още едно обръщение преди самото гласуване.
Същият въпрос не може да се поставя през следващите през следващите 90 дни. Това предвижда конституцията на страната след като на правителството е гласувано доверие.

Това бе първият вот на доверие на втория кабинет на Зоран Заев, който беше избран на 31 август миналата година след предсрочните парламентарни избори. Заев оглави македонското правителство на 31 май 2017 г. и остана на власт до 3 януари миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във