Банкеръ Daily

Свят

Парламентът на Либия гласува за прекратяване на отношенията с Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на международно признатото Правителство на националното съгласие /ПНС/ в Триполи Файез Сарадж подписаха спорните споразумения на среща в Истанбул през ноември.

Днес обаче либийският парламент, който подкрепя алтернативно правителство в Източна Либия, отхвърли двете споразумения. Депутатите също така гласуваха единодушно за прекратяване на отношенията с Турция и даване под съд на Сарадж за държавна измяна, защото е потърсил военна помощ от чужда държава, каза говорителят на парламента Абдула Блейхак.

Командващият така наречената Либийска национална армия - фелдмаршал Халифа Хафтар обяви обща мобилизация за противодействие на всякаква външна агресия. 

Хафтар обвини Турция, че иска да колонизира Либия. Вчера турският парламент прие резолюция за разполагането на войски в Либия, в подкрепа на признатото от ООН правителство на страната. 

Американският президент Доналд Тръмп предупреди турския си колега Реджеп Ердоган да не се намесва в гражданската война в Либия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във