Банкеръ Daily

Свят

Парламентът на Испания продължи извънредното положение до 26 април

Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания е одобрил искането на правителството на Педро Санчес за продължаване на извънредното положение до 26 април заради разпространението на коронавируса, съобщава ТАСС. Заседанието се състоя в празна зала - присъстваха само 40 депутати от общо 350, като останалите следяха дебатите и гласуваха дистанционно. Общо 270 народни избраници гласуваха "за" предложението, 57 бяха "против", а След всяко изказване на присъстващите депутати се извършваше дезинфекция на трибуната.

Въвеждането на режима за срок от 15 дни бе одобрено от правителството на 14 март. За продължаването му се изискваше разрешение на Конгреса на депутатите. Днес парламентът го продължи за втори път.

Според премиера Педро Санчес ситуацията, в която се намира страната, ще наложи извънредното положение да се продължи и след 26 април. Съгласно конституцията продължаването му може да става през 15 дни и то само с одобрението на парламента.

Испания се намира на второ място по брой на заразените (след САЩ) и по броя на жертвите (след Италия).

Ограничителните мерки в Испания са едни от най-строгите в Европа.

Извънредното положение позволява на властите да ограничат движението на жителите из цялата страна, освен в случай на крайна необходимост. Всички кафенета, барове, ресторанти, учебни заведения, паркове, спортни зали и развлекателни заведения са затворени. Работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и болниците. За нарушение на наложените мерки може да бъде наложена глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във