Банкеръ Daily

Свят

Парламентът е одобрил задължителна Covid ваксинация за гърците над 60 г.

Гръцкият парламент е гласувал законодателна поправка, която предвижда задължителна ваксинация срещу КОВИД-19 за хората над 60 години, съобщават световните агенции. При отказ да направят това е предвидена административна глоба от 100 евро на месец. Ставя ясно, че след 16 януари неваксинираните гърци ще трябва да плащат всеки месец. Тази мярка се отнася за 580 000 граждани. Според експерти обаче е невъзможно всички те да се ваксинират  в рамките на месец.

Промяната е подкрепена от управляващата партия "Нова демокрация", която има с мнозинство от 157 депутати в 300-местния парламент, и лявоцентристката опозиционна партия "Движение за промяна".

Против са се обявили най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, малката лява формация "МЕРА 25" и десноцентристката "Елиники лиси" ("Гръцко решение").
Правителството се аргументира за тази своя мярка, като се опира на факта, че 70% от интубираните в болниците са във възрастовата група над 60 години и те са с най-голям риск за живота.

Премиерът Кириакос Мицотакис информира депутатите, че не се предвижда задължителна ваксинация на военни и полицаи, нито пък ще се въвежда пълен локдаун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във