Банкеръ Daily

Свят

Парламентарните и местните избори в Сърбия ще се състоят на 21 юни

Президентът Александър Вучич

Парламентарните и местните избори в Сърбия ще се състоят на 21 юни, съобщават някои сръбски медии, които цитират изявление на президента Александър Вучич. Тази дата е била договорено на среща между президента и представители на партиите, които заявиха своята готовност да участват в изборите.

Очаква се в сряда сръбският парламент да отмени извънредното положение и да се поставя въпросът за организиране на парламентарни и местни избори в Сърбия. Припомняме, че първоначално народният вот бе насрочен за 26 април, но заради пандемията от коронавирус изборите бяха отменени.
Някои от опозиционни партии, обединени в Съюз за Сърбия, обявиха, че възнамеряват да бойкотират предстоящите избори.

На 29 октомври през 2006 г. с референдум бе приета нова Конституция на Република Сърбия, която замести приетата през септември 1990 година. Според нея законодателният орган на Сърбия е еднокамарен парламент - Скупщина, с 250 депутати, които имат четиригодишен мандат.

Държавен глава на Република Сърбия е президентът, който се избира с петгодишен мандат на всеобщи преки изброи.

Висш орган на изпълнителната власт е Министерският съвет начело с министър-председател, който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява след това от парламента на страната.

От 29 юни 2017 г. правителството се ръководи от Ана Бърнабич (Ана Брнабић) - първата жена министър-председател на Сърбия. Тя оглавява кабинет от 18 министерства - с две повече от предишния. Новите са министерство за защита на околната среда и министерство за европейската интеграция на страната. Приоритети на правителството на Ана Бърнабич са икономическото развитие, дигитализацията и образованието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във