Банкеръ Daily

Свят

Парижкото споразумение не трябва да се предоговаря, а да се прилага, заяви Юнкер

Споразумението от Париж за опазването на природата не трябва да се предоговаря, а да се приложи. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в дебат в Европейския парламент, цитиран от БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе категоричен, че споразумението не е в интерес на американците. 

"За да изпълня своето официално задължение да защитавам Америка и нейните граждани, САЩ ще излязат от Парижкото споразумение за климата, но ще започнат преговори да влезнат отново в него или за изцяло нова сделка, която да е честна за американските компании, работници и данъкоплатци. Ако успеем, това ще е чудесно. Ако не, тогава добре”, обяви Тръмп в реч от градината на Белия дом.

Според него Парижкото споразумение за климата е „лоша сделка за американците” и той изпълнява предизборните си обещания, отказвайки се от него.

Европейската комисия, председателят на Европарламента Антонио Таяни и Малтийското председателство на Съвета на ЕС изразиха съжаление за решението на Тръмп за оттегляне от споразумението.

"Оттеглянето на САЩ е повече от тъжно, то е знак за абдикация. Това не е краят на споразумението, останалите страни ще се обединят в решителното му прилагане. Светът се обедини около ясна цел за опазването на единствената си надежда, става въпрос за оцеляване", обобщи Юнкер.

Малтийското председателство посочи, че засега липсват подробности за подхода на САЩ. Председателството определи решението на Тръмп като отстъпление и отслабване на ангажиментите на международната общност за опазването на околната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във