Банкеръ Daily

Свят

Париж залага въвеждане на минимални заплати в целия ЕС

Франция пое шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз в събота с амбициозна програма за „мощна“ и „суверенна“ Европа. 

Първите предизвикателства за Париж обаче не закъсняват -  новото избухване на COVID-19 и президентските избори през април.

Дори символиката при поемането на председателството предизвикаха полемика в страната. Крайнодесните на Марин льо Пен и Ерик Земур се възмутиха от монтирането на знамето на Европейския съюз на Триумфалната арка. 

Френският президент Еманюел Макрон постави летвата много високо със заявката, че "2022 г. трябва да бъде годината на повратна точка в Европа“. "Трябва да направим Европа мощна в света, напълно суверенна, свободна от своя избор и господар на съдбата си", обясни Макрон.

Френското председателство на Европейския съюз определи три приоритетни области: въвеждане на минимални заплати в целия ЕС, регулиране на цифровите гиганти и създаване на данък върху въглеродните емисии върху продуктите, внасяни в Европа в зависимост от тяхното въздействие върху околната среда.

Макрон също така се застъпва за реформа на Шенгенското пространство за по-добра „защита на европейските граници“ в лицето на миграционните кризи. Той също така възнамерява да постави на масата преразглеждане на бюджетните правила - известните критерии от Маастрихт. Както и да да продължи да постига напредък в европейската отбрана, въпреки нежеланието на някои партньори, които преди всичко са привързани към защитата на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във