Банкеръ Daily

Свят

Париж: Тръмп ни подтиква към европейска отбрана

Силви Гулар

Новата френска министърка на въоръжените сили Силви Гулар заяви днес, че речта на Доналд Тръмп, в която американският президент прикани европейците да дават по-голям принос към бюджета на НАТО, е била подтик за Европа да си изгради собствена отбрана, предаде Франс прес.

Посланието, че европейците трябва да вземат в свои ръце съдбата си, не е много далеч от това, което Франция от години се опитва да направи, каза на пресконференция Гулар. Според нея европейските страни трябва да си изградят автономни отбранителни способности в рамките на НАТО.

"В момент, когато искаме да направим стъпки към обща отбрана на Европа, това е подтик", допълни Гулар, която ще се срещне в четвъртък с германската си колега Урсула фон дер Лайен в Берлин.

Тя смята, че европейските страни се чувстват уязвими пред атентатите, които разтърсват Европа, а това може да е предпоставка за "общ напредък" по въпросите на отбраната.

Гулар омаловажи факта, че Тръмп не е изказал изрично подкрепа за чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който всички страни - членки на алианса, трябва да се притекат на помощ на страна, станала жертва на външна агресия. "Договорите са си договори. Дали някой ги коментира или не, договорите се прилагат до второ нареждане", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във