Банкеръ Daily

Свят

Париж ще зачете времевата рамка за РСМ, дадена от София

Високопоставен дипломатически източник обясни днес за МИА, че френското председателство на ЕС иска да реши спора между България и Република Северна Македония и че трябва да се зачита времевата рамка, дадена от страна на София, съобщи кореспондентката на МИА в Брюксел, цитирана от агенцията специално за БТА.

На въпрос дали Франция иска и дали планира да свика първите междуправителствени конференции за присъединителните преговори с Република Северна Македония и Албания дипломатът обясни, че Париж досега е бил много активен за деблокиране на ситуацията между Скопие и София.

"Сега с новото българско правителство изглежда, че има път, който може да бъде определен. Самото правителство каза, че ще са необходими няколко месеца, трябва да се впишем в тази рамка, но същевременно правителството откри перспектива и тя трябва да остави надежда, че резултати са възможни преди края на полугодието. Ще се опитаме да стимулираме това в ролята си на председателството и би било добра вест, ако досието на Република Северна Македония и това на Албания бъдат деблокирани и да можем да приложим новата методология", заяви високопоставеният дипломат от френското председателство на ЕС.

Дипломатът се спря и на по-широката ситуация на Западните Балкани. Френското председателство планира да организира през юни Конференция за Западните Балкани като един от приоритетните региони за Париж и за ЕС.

Досега няма подробности за формата и съдържанието на тази конференция, но събеседникът ни обясни, че във всеки случай това няма да бъде Среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани, каквато организираха словенското, хърватското и българското председателство преди това. Такава среща на високо равнище най-вероятно ще се състои през втората половина на 2022 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във