Банкеръ Daily

Свят

Париж с пет условия, за да признае властта на талибаните

Жан-Ив Льо Дриан

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан посочи пет предварителни условия за евентуално признаване на режима на талибаните в Афганистан, като увери, че те не са изпълнени въпреки изявленията на новите управители на Кабул, предаде Франс прес.

"Знам, че те показват много усилия да се опитат да получат международно признание, но не стига да се правят декларации, както можем да прочетем, за спазването на правата на жените, нужни са и действия", заяви Льо Дриан вчера пред телевизия Бе Еф Ем. "Ако талибаните от новото поколение искат международно признаване, трябва първо да позволят да напуснат страната афганистанците, които желаят това, защото се страхуват, след това да се погрижат тероризмът да не намира убежище в тяхната страна, трябва да го покажат много конкретно", посочи той. Освен това трябва да позволят доставянето на хуманитарна помощ на афганистанска територия, и да спазват правата на човека, особено правата на жените. "И на последно място, трябва да създадат преходно правителство", подчерта френският външен министър.

В такъв случай признаването им е възможно, но тези условия не са изпълнени за момента. Ако това не се случи, талибаните "ще бъдат париите на международната общност" и това ще им бъде показано много твърдо, предупреди Льо Дриан, чиято страна е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, както и член на Г-7, Г-20 и важен фактор в ЕС, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във