Банкеръ Daily

Свят

Париж: Русия и Китай използват ваксините за влияние

Жан-Ив Льо Дриан

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан упрекна днес Русия, че превръща ваксината си Спутник V в средство за пропаганда, предаде Франс прес.

"По начина, по който всичко това се управлява, става дума по-скоро за средство за пропаганда и за агресивна дипломация, отколкото средство за солидарност и медицинска помощ", заяви Льо Дриан пред френското радио "Франс енфо". Той посочи като конкретен пример Тунис, където Русия е вдигнала голям шум, че ще даде 30 000 дози, а в същото време международният механизъм КОВАКС е дал 100 000 дози и ще достави още 400 000 дози до месец май. До края на годината за Тунис са предвидени 4 милиона дози ваксина, което е истинска проява на солидарност и на здравно сътрудничество, подчерта Льо Дриан.

В по общ план дипломат номер едно на Франция изтъкна войната за влияние около ваксините, в която са се впуснали Пекин и Москва.

"Китай и Русия водят една политика за влияние чрез ваксините, преди да ваксинират собственото си население", каза Льо Дриан. Той посочи като пример Сенегал, където Китай обяви, че е доставил 200 000 дози от своите ваксини, докато КОВАКС е доставил вече двойно повече.

Министърът отправи критики и срещу Лондон. Той обвини Обединеното кралство, че извършва шантаж във връзка доставките на ваксината на АстраЗенека, защото има проблем със запасите, предназначени за втора доза за британците, получили вече първата си доза.

"Не може да се действа така, малко като шантаж е. Те искаха да ваксинират колкото се може повече хора с първа доза и се оказаха с недостиг за втората. Европа не трябва да плаща за тази политика", заяви Льо Дриан. "Обединеното кралство с гордост казваше колко много хора е ваксинирало с първа доза, но те имат проблеми с наличните количества втора доза. Човек е ваксиниран, когато получи и двете дози. Днес има толкова ваксинирани с две дози, колкото и в Обединеното кралство", заяви той.

Според последните данни Обединеното кралство е ваксинирало с две дози 5,3 процента от населението си, а Франция - 5 процента.

Льо Дриан подчерта също, че трябва да се постигне с Обединеното кралство сътрудничество, за да може АстраЗенека да изпълни задълженията си по договорите с ЕС. Льо Дриан призова за постигане на съгласие по този въпроси и подчерта, че ще би било потресаващо, ако се стигне до война заради ваксини между Обединеното кралство и Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във