Банкеръ Daily

Свят

Париж призова Берлин да се откаже от проекта "Северен поток 2"

Лидерите на Франция, Русия и Германия - Еманюел Макрон, Владимир Путин и Ангела Меркел

Франция призова Германия да се откаже от проекта за газопроводa „Северен поток 2" в отговор на случая с отравянето на руския опонент Алексей Навални и репресиите срещу демонстрациите в негова полза, съобщи "Франс прес".

"Винаги сме казвали, че в този контекст сме имали големи съмнения относно този проект“, заяви държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

Съединените щати и няколко европейски държави като Полша открито се противопоставят на този проект, вярвайки, че "Северен поток 2" ще увеличи зависимостта на Германия и Европейския съюз от руския газ и в крайна сметка от Москва.

Призивите за прекратяване на проекта се засилиха след предполагаемото отравяне на Алексей Навални, който обвинява руския президент Владимир Путин. На 17 януари, при завръщането си Русия след петмесечно лечение в Германия, Навални бе арестуван и оттогава е задържан. Последваха и репресии срещу демонстрациите, които настояват за неговото освобождаване, пише агенция "Франс прес".

Европейците обмислят и приемането на нови санкции, ако руският президент Владимир Путин продължи репресиите срещу опозицията. "Вече сме предприели санкции, но може да въведем нови, ако сегашните не са достатъчни. Мисля, че и спирането на "Северен поток 2" е вариант, но който може да се разгледа", подчерта френският държавен секретар Клеман Бон.

В същото време обаче той казва, че засега зачеркването на проекта е решение на Германия , тъй като "Северен поток 2" е газопровод, който в крайна сметка ще пристигне в Германия.

Канцлерът Ангела Меркел от своя страна потвърди подкрепата си към проекта още на 21 януари.

В началото на декември работата по "Северен поток 2" беше възобновена в германски води, след като беше спряна за близо година заради санкциите на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във