Банкеръ Daily

Свят

Париж отрича Ирак да му иска пари, за да съди френски джихадисти

Френското външно министерство отрече появилото се в медии твърдение, че Ирак е поискал от Франция да плаща до два милиона долара за всеки френски джихадист, прехвърлен от Сирия в Ирак и осъден от иракски съд, предаде Ройтерс.

На 7 юни вестник "Фигаро", цитирайки няколко неназовани източника, съобщи, че Багдад е поискал от Париж по един милион долара за всеки чуждестранен джихадист, осъден на смърт, и по два милиона долара за всеки, получил присъда за дълъг срок затвор. Други медии писаха, че иракските власти искат около два милиарда долара компенсация, за да се заемат със стотиците заподозрени бойци от "Ислямска държава" (ИД), държани в плен от кюрдите в Североизточна Сирия, където няма законова рамка те да бъдат съдени.

"Уважаваме суверенитета на иракската държава, вкл. на нейните съдебни институции, които декларираха, че се компетентни да съдят френските бойци от ИД", каза вчера говорителката на външното министерство в Париж Агнес фон дер Мюл по повод публикацията на "Фигаро". "Не сме получавали никакво искане за такова действие", каза тя.

Въпреки че министерството отрича съобщението, миналия месец френски представител каза пред репортери след визита при иракския премиер, че Париж очаква от Багдад да отправи официално искане, вкл. финансово, за да покрие разходите си и да се справи с големия брой заловени ислямистки бойци. Ирак води съдебни процеси срещи хиляди предполагаеми бойци от ИД, сред които стотици чужденци, арестувани при разпадането на последните бастиони от техния "халифат", предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във