Банкеръ Daily

Свят

Париж обяви извънредно положение, свързано с климата

Кметството на Париж обяви извънредно положение, свързано с климата, подобно на много  други градове по света, както и на парламентите на Великобритания и Ирландия. Френската столица, която през 2015 г. бе домакин на подписването на историческо споразумение за борба с глобалното затопляне, днес обяви, че трябва да се търсят спешни мерки срещу негативните последици от климатичните промени. 

В специална декларация се посочва, че градът ще създаде "климатична академия" за по-доброто обучение на младите и обществеността по въпроса. А кметът Ана Идалго напомни, че "зелената политика" е едно от обещанията й пред избирателите. 

Твърди се, че американска неправителствена организация, властите на около 650 градове по света вече са обявили  извънредна ситуация в областта на климата. А британският парламент стана първия в света, който подкрепи инициативата. 

Междувременно френското правителство оповести, че ще наложи данък до 18 евро за самолетните билети за всички излитащи от Франция самолети, за да финансира по този начин по-малко замърсяващи транспортни проекти. Този ход, който ще влезе в сила от 2020 г., като най-високата тарифа ще се прилага за пътници от бизнескласа, които летят извън ЕС. Очаква се новата мярка да осигури около 182 млн. евро годишно. 

В реч в Белия дом, посветена на водещата роля на САЩ по екологичните въпроси, Доналд Тръмп пък заяви, че иска възможно най-чистия въздух, но не за сметка на икономиката. Американският президентът разкритикува онова, което той нарича "война срещу американската енергетика", водена от предшественика му - демократа Барак Обама. Тръмп отхвърли "радикалните планове" за борба срещу климатичните промени, които, според него, не "правят света по-чист". Той добави, че ще защитава околната среда, но ще защитава и американския суверенитет, американския просперитет и американските работни места. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във