Банкеръ Daily

Свят

Париж наводнен, метрото спря

Поради наводнения, предизвикани от обилни дъждове, снощи бяха затворени 24 станции на метрото в Париж, съобщи на сайта си френската държавна телевизия.

Метеоролозите оставят в "оранжева тревога" 12 департамента в североизточната част на Франция след проливните дъждове, достигнали вчера вечерта в столицата рекордните 54,4 мм, еквивалентни на 27 дни дъжд. Предишните най-обилни валежи в Париж са били на 2 юли 1995 г. - 47 мм, отбелязва в. "Фигаро".

Станциите на столичното метро са били затворени, за да се избегне риск от токови удари.

Пожарникарите в Париж и околните райони са получили близо 1700 обаждания и са се отзовали 87 пъти, главно за отводняване на мазета и други помещения и за ремонт на пропукани канализации. Най-засегнати са 13-и и 1-и район на Париж и департаментът Сена - Сен Дени.

Наложила се е намеса на пожарникарите за наводнения в най-големия столичен подземен форум "Халите", в подземието на министерството на културата в зала с архиви и в паркинг в 19-и район.

Редица улици на западния град Нант също са били наводнени и движението по околовръстния булевард е било прекъснато за кратко. Там валежите са достигнали 30 мм.

Синоптиците предупреждават, че и днес във Франция ще има бури с валежи, чието количество се очаква да е между 15 и 25 мм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във