Банкеръ Daily

Свят

Париж: Лондон разбира само езика на силата

Правителството на Борис Джонсън разбира само езика на силата, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, след като Париж обяви ответни мерки срещу Лондон във връзка с конфликта за риболова, предаде Франс прес.

"Сега трябва да говорим с езика на силата, защото се опасявам, че, за съжаление, това британско правителство не разбира друг", заяви Бон пред CNEWS. "Имам впечатлението, че те разбраха, че трябва да се върнат на масата за преговори. Но ако не го направят, ще продължим", добави той.

"Не ми е приятно и не е много интелигентно, но с партньор, който разбира само езика на силата, трябва да говорим на този език", подчерта френският дипломат.

Франция въведе вчера първите ответни мерки срещу Великобритания, които ще влязат в сила на 2 ноември, ако френските рибари не получат повече лицензи за риболов в британски води. Те включват забрана британски риболовни кораби да акостират във френските пристанища и засилване на контрола на камионите, отиващи към или пристигащи от Великобритания.

"Не можем да имаме атмосфера на доверие със съсед, партньор, който не спазва правилата", подчерта Клеман Бон.

Франция предвижда и втора серия от мерки, които ще засегнат електроснабдяването на Нормандските острови, ако не постигне успех с първата серия от мерки.

Френската министърка на морските въпроси Аник Жирарден заяви днес, че ответните мерки, обявени с цел защита на правата на френските рибари, не са война, а сблъсък, целящ да принуди Великобритания да спазва споразумението, сключено след Брексит. "Имаме права за риболов, трябва да ги защитим и ги защитаваме", подчерта тя пред Ер Те Ел.

Британското правителство определи вчера френските ответни мерки като непропорционални и предупреди, че ще отговори по начин, който смята за подходящ и премерен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във