Банкеръ Daily

Свят

Париж, Лондон и Берлин координират действията си в Персийския залив

Париж, Лондон и Берлин планират координиране на действията си и обмен на информация в Персийския залив, без да засилват военното си присъствие в региона, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на изявление на френската министърка на отбраната Флоранс Парли.

Бившият министър на външните работи на Великобритания Джереми Хънт заяви в понеделник, че европейските държави ще организират мисия за защита на корабоплаването в Залива, след като Иран задържа в Ормузкия проток петролен танкер под британски флаг, припомня Франс прес.

"Съвсем наскоро обсъдихме с Германия и Великобритания съвместни действия: те ще позволят да допринесем за гарантиране на сигурността на морския трафик в Залива", каза Парли пред френски вестник.

Парли заяви, че разговорите продължават и че европейските държави разполагат с достатъчно сериозно военно присъствие в Залива, като по тази причина няма нужда от засилването му.

"Не става дума за засилване на присъствието ни, а за координиране на силите ни и за споделяне на информация", категорична бе Парли.

Френската министърка подчерта, че единствената задача на европейските държави е намаляване на напрежението в Залива и защита на интересите им.

Напрежението постоянно нараства в стратегическия регион на Персийския залив, след като Съединените щати се оттеглиха през май миналата година от иранското ядрено споразумение и повторно въведоха санкции срещу Техеран.

През последните седмици в Персийския залив имаше нападения срещу петролни танкери, за които Вашингтон заяви, че са дело на Иран.

Франция разполага с фрегата, постоянно разположена в Персийския залив и Индийския океан, а също така и с 650 войници в Обединените арабски емирства, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във