Банкеръ Daily

Свят

Париж и Москва проучват евентуални "писти за сътрудничество"

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли и руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъдиха във вторник по телефона "възможни писти за сътрудничество" във връзка с големите кризи на съвремието и контрола над въоръженията, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на съобщение на френското министерство.

Сред кризисните зони в комюникето са посочени Украйна, Близкият изток, Персийският залив и Централноафриканската република. Двамата министри ще се върнат отново към темата идния понеделник, когато Флоранс Парли ще посети Москва заедно с първия дипломат на Франция Жан-Ив Льо Дриан, се казва в съобщението.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в края на август, че трябва "да се проучат пътищата за сближаване" с Русия, при все че постави условия, припомня АФП.

Франция се надява по-специално да постигне напредък в уреждането на украинската криза, влошила връзките с Москва в светлината на европейските санкции след анексията на Крим през 2014 г. "Да се поддържа това статукво на недоверие не е изгодно за никого", отбеляза във вторник пред журналисти Жан-Ив Льо Дриан. По въпроса за Украйна "нещата се пораздвижиха", каза той, като изтъкна инициативите на новия украински президент Володимир Зеленски и "предпазливия оптимизъм" по въпроса, изразен от руския лидер Владимир Путин. "Налице са всички условия за много скорошно провеждане на среща в нормандски формат" между Франция, Германия, Русия и Украйна на ниво държавни и правителствени глави, добави шефът на френската дипломация, сочи БТА.

Краят на руско-американския договор за забрана на ракетите със среден обсег и несигурността дали ще оцелее след 2021 г. договорът за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ също налагат диалог с Москва, смята Жан-Ив Льо Дриан. "Европа ще остане в известен смисъл оголена в сравнение с тези две ядрени сили (. . .), да не говорим за количественото и качественото засилване на Китай", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във