Банкеръ Daily

Свят

Париж и Берлин настояват за диалог с Москва

Руският президент Владимир Путин с френския си колега Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел.

Европейският съюз трябва да установи диалог с Русия заради сигурността на целия континент, заяви френският президент Еманюел Макрон. 

Макрон подчерта, че това не означава отказ от съществуващите изисквания към Москва и не е проява на слабост от страна на ЕС. Това изявление беше направено от френския президент преди началото на срещата на върха на ЕС.

"Европейският съюз има нужда от собствени формати за преговори с Русия и нейния президент Владимир Путин, трябва да се разработят единни механизми за отговор на политиката, водена от Москва, и списък с общи стратегически интереси", коментира германската канцлерка Ангела Меркел в правителствено изявление, прочетено в Бундестага.

"ЕС не бива да се задоволява само с анализ на отношенията с Москва. Дори когато общността реагира на действията на Русия, често го прави без координация между страните членки, каза тя. Само чрез "механизми за единен и общ отговор  ще се научим да противопоставяме нещо срещу хибридните атаки на Русия", посочи Меркел. "Същевременно трябва да определим дневния ред на общите стратегически интереси. Например в сферата на защитата на климата, в сферата на мира и сигурността, по въпроса за решаването на кризите в Либия и Сирия", добави канцлерката.

Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че стратегията на ЕС спрямо Руската федерация не отговаря на подходите на 21 век и я нарече средновековна. Европейският съюз се придържа към принципа на "отблъскване, сдържане, ангажиране", каза представителят на външното министерство.

На 21 юни държавите от Европейския съюз решиха да удължат с още една година санкциите, наложени на Русия заради анексирането на полуостров Крим. Решението е взето по време на заседание на Съвета на ЕС по външни работи, в който участват външните министри на държавите от блока.

Санкциите бяха наложени за пръв път през 2014 г., сред като Русия анексира полуострова, който е част от територията на Украйна. Мерките включват забрана за внос в ЕС на изделия от Крим и износ от ЕС за Крим на стоки и технологии в областта на превозите, далекосъобщенията, енергетиката, добива на изкопаеми горива.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във