Банкеръ Daily

Свят

Париж е за намаляване на недоверието с Русия, но запазване на санкциите

Жан-Ив Льо Дриан

Дошъл е моментът за намаляване на недоверието към Русия, заяви днес в Москва ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан на фона на застъпваното от Франция разведряване на отношенията с Русия, предаде Франс прес.

"Моментът дойде, моментът е благоприятен да работим за намаляване на недоверието", каза Льо Дриан след среща в присъствието на френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли и двамата им руски колеги.

Дойдохме да предложим от името на президента на републиката нов дневен ред на доверие и сигурност, подчерта още френският външен министър.

Тази среща във формат 2+2 в рамките на междуправителствен диалог е първа след тази в Париж през 2012 г. и особено след анексията на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г., върнала атмосферата на Студената война в света, припомня АФП.

Макар че приветства като положително събитие размяната на затворници за намаляване на кризата между Русия и Украйна, Льо Дриан каза, че отмяна на санкциите срещу Москва ще е преждевременна, предаде Ройтерс.

"Не винаги сме на едно мнение", посочи министър Флоранс Парли. Но е важно да можем да разговаряме, да избягваме недоразумения и търкания", съобщи АФП.

Отношенията между ЕС и Русия, белязани след 2014 г. от тежки европейски санкции заради предполагаемата роля на Москва в украинския конфликт и заради анексията на Крим, в момента са в най-ниската си точка, посочва АФП.

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря вчера по телефона с руския си колега Владимир Путин и приветства размяната на 70 затворници между Русия и Украйна като нова крачка към в усилията за мир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във