Банкеръ Daily

Свят

Париж: Ако Лондон не си плати за Брексит, това ще е равносилно на неплатежоспособност

Източник, близък до френския президент Емануел Макрон, заяви днес, че ако Великобритания не плати сметката си от 39 милиарда лири (50 милиарда долара) за Брексит, то това би било равносилно на обявяване на неплатежоспособност, предаде Ройтерс.

"Неспазването на плащанията по задълженията ви е неизпълнение на международни задължения, еквивалентни на неплащане на държавен дълг, чиито последици са добре известни", каза анонимният източник пред Ройтерс.

Борис Джонсън, бившият британски външен министър и фаворит за приемник на Тереза Мей на премиерския пост, заяви вчера в интервю, че ще откаже да плати "сметката за развода" с ЕС от 39 милиарда лири, ако не бъдат предложени по-добри условия за Брексит.

Договорената сума от 39 млрд. лири ще бъде платена едва когато има "по-голяма яснота" за пътя напред, посочи Джонсън пред вестник "Сънди таймс". "Винаги съм смятал, че е странно да пишем чек, преди още да е постигнато окончателно споразумение", заяви той. Джонсън е сред основните фаворити за лидер на торите. Във Великобритания лидерът на най-голямата партия в парламента става премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във