Банкеръ Daily

Свят

Парична награда за лауреатите на Нобеловата награда тази година отново ще е 10 млн. крони

Лауреатите на Нобеловата награда тази година ще получат 1 милион шведски крони допълнително и паричната награда става общо 10 милиона крони, обявиха от Нобеловата фондация. Решението е взето, тъй като разходите и капиталът на фондацията са в стабилно съотношение, съобщава Ройтерс.

Изобретателят на динамита Алфред Нобел е завещал около 31 милиона крони или днешната равностойност на 1 милиард и 800 милиона, за финансиране на отличията, които се присъждат от 1901 година.

Заради финансовата криза през 2008-а година финансовата премия, която получават Нобеловите лауреати, беше намалена. Сега те се връщат към нивото от 2000-а година, когато носителите на Нобелова награда са били награждавани с 10 милиона крони.

Нобеловата награда 

(на шведски: Nobelpriset) се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са направили изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, медицина или физиология. Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание.

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на Алфред Нобел, шведският индустриалец и изобретател на динамита. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895  година. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901  г., пет години след смъртта на Нобел.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. От 1902 г. насам всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. 

Наградата не може да бъде отнета. От 1974 г. наградата не може да се връчва посмъртно, т.е. номинираните трябва да са живи по време на номинацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във