Банкеръ Daily

Свят

Папата ще посети Словакия и Унгария през септември

Папа Франциск е постъпил в болница в Рим днес следобед за планова операция на дебелото черво, съобщи говорителят на Ватикана Матео Бруни, предаде Ройтерс.

Той каза, че 84-годишният папа страда от „симптомна дивертикулоза“ на дебелото черво. Не е ясно кога ще бъде хирургическата интервенция, но Бруни каза, че това ще бъде посочено в друго съобщение.

Па първи път Франциск постъпва в болница, след като оглави Светия престол през 2013 година. Той изглеждаше в добро здравословно състояние по-рано днес, когато се обърна към хиляди вярващи на площад "Свети Петър" във Ватикана, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес папа Франциск съобщи, че през септември ще посети Словакия след кратък престой в Унгария за меса в столицата Будапеща, предаде АФП.

Вече беше известно, че Франциск възнамерява да бъде на 12 септември в Будапеща, за да отслужи меса в края на религиозен форум в унгарската столица.

Днес главата на Римокатолическата църква каза на събралите се на площад "Свети Петър" във Ватикана, че с радост може да обяви, че "ако даде Господ", по-късно същия ден ще отпътува за Словакия, където ще остане до 15 септември.

В Словакия папата ще посети столицата, Братислава, Прешов, Кошице и Шащин, уточниха от Светия престол.
Подробности за визитата ще бъдат обявени на по-късна дата. Говорителят Матео Бруни се ограничи да каже, че папата е бил поканен както от гражданските власти, така и от епископите на двете страни.

Днес Франциск прикани към молитви за обиколката, както и за хората, работещи по подготовката за нея, и помаха на някои от поклонниците на площада, които бяха със словашки знамена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във