Банкеръ Daily

Свят

Папата ще посети едно от най-западналите ромски гета

Луник IX се намира на 15 минути пеша от историческия център на словашкия град Кошице и всички освен ромите заобикалят това място отдалеч.

Папа Франциск започна на 12 септември официалната програма на тридневното си посещение в Словакия,  след кратка визита в Будапеща. Това е първата задгранична обиколка на папата, след като през юли той се подложи на чревна операция. Ромското гето Луник IX, което е едно от най-големите ромски гета в Европа, също влиза в програмата. 

Луник IX се намира на 15 минути пеша от историческия център на словашкия град Кошице. Обикновено хората, които не са оттук, заобикалят това място отдалеч. По много от жилищата прозорците са изпочупени или липсват изцяло. В редица онлайн-публикации то е посочено като "опасно", пише Дойче Веле.

В гетото живеят около 6000 души. През 1970-те години тук възниква нов смесен жилищен квартал, в който започват да настаняват и роми от района на Кошице. Идеята е да им се осигурят нормални жилища, да уседнат на това място и да си търсят работа. След края на комунизма обаче в Луник IX остават само ромите. През 1990-те години те били около 10 000. Постепенно панелните блокове западнали и често кварталът оставал без ток, вода или газ. Днес 90% от хората в гетото са без работа и живеят от социални помощи и изплащаните им детски надбавки. Държавата отпуска пари за едно основно училище и една детска градина. 

За много словаци ромското гето е нагледен пример за провалената интеграционна политика на държавата. Голяма част от словашкото общество не вярва, че ромите са дискриминирани. Мнозина гледат на Луник IX като на срамно петно и се тревожат за това как ще се отрази на имиджа на страната идването на папата на това място, на което никой не иска да живее.

Преди срещата с духовниците в храма Свети Мартин в понеделник папата имаше и среща с президентката на Словакия Зузана Чапутова и други политически лидери в президентския дворец. На Чапутова той каза, че пандемията е най-голямото изпитание в съвременната история, но тя трябва да бъде и поука за бъдещето.

"Пандемията ни научи колко лесно е, дори когато ние сме в една и съща лодка, да се оттеглим и да мислим само за себе си. Нека вместо това отново да осъзнаем, че всички ние сме крехки и се нуждаем от другите", заяви Франциск и допълни, че в един тотално взаимосвързан свят "никой не може да се изолира като индивид, като нация". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във