Банкеръ Daily

Свят

Папата ще отправи специална благословия към света заради коронавируса

Папа Франциск съобщи, че тази седмица ще отправи извънредно благословия Urbi et Orbi (към града и към света), каквато обикновено се дава само на Коледа и на Великден. Главата на Римокатолическата църква призова вярващите от цял свят да се молят за спиране на епидемията от коронавирус, предаде "Ройтерс".

Папата направи неочакваното изявление при днешната неделна литургия, която се разпространява от Ватикана по интернет и телевизията, вместо както обикновено да се произнася пред хората, събрали се на площад "Свети Петър".

Решението на папа Франциск да отправи специална благословия подчертава сериозността на положението с кризата в света и особено в Италия, която изпревари Китай като страната, засегната най-тежко от Covid-19. Той съобщи, че в петък вечер ще произнесе благословията от празния площад "Свети Петър". Площадът бе затворен като част от мерките в Италия срещу разпространението на коронавируса.

Католиците, които получат благословията лично или чрез медиите, могат при определени обстоятелства да получат специална индулгенция (опрощаване на греховете).

Папа Франциск призова също така християните по цял свят в сряда, по обед италианско време, да спрат и заедно да кажат молитвата "Отче наш". "Искаме да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието, на нежността. Нека останем единни", каза той от папската библиотека.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във