Банкеръ Daily

Свят

Папата прие лидерите на 27-те страни от ЕС

Папа Франциск прие снощи на аудиенция в Апостолическия дворец във Ватикана президенти и премиери на 27-те страни от Европейския съюз, между които и българският държавен глава Румен Радев, както и ръководителите на европейските институции, които пристигнаха в италианската столица за отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори, положили основите на обединена Европа.

С приветствия към предстоятеля на Римокатолическата църква се обърнаха министър-председателят на Италия Паоло Джентилони и председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни.

След това папа Франциск произнесе слово, в което изтъкна, че завръщането в Рим след 60 години не е само пътуване в спомените, а е по-скоро израз на стремежа да бъде преоткрита живата памет на онова събитие, за да се осмисли неговото значение в настоящето и да се слее с въжделенията на европейските народи да продължат с нов порив и увереност по начертания път.

Папа Франциск предупреди лидерите на Европейския съюз, че блокът рискува да загине без нова визия за бъдещето си, която да се основава на принципа на солидарност, върху който е бил създаден. Понтифът изброи множеството проблеми, които заплашват съюза след напускането на Великобритания.

По думите му проблеми като тези с икономическата и миграционната кризи и възхода на популизма биха могли да бъдат преодолени, но ще доведат до фатален край, ако не се решат. "Когато един колектив изгуби чувството си за ориентация и вече не може да гледа напред, той започва да се движи назад и в дългосрочен план рискува да умре", каза папата.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във