Банкеръ Daily

Свят

Папата предупреди за опасността от ядрена катастрофа в Украйна

Папа Франциск призова днес за конкретни стъпки за край на войната в Украйна и за избягване на опасността от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ.

Вчера Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че неин екип инспектори ще посети окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала след няколко дни, ако преговорите за достъп приключат успешно.

Русия и Украйна многократно се обвиниха взаимно в обстрел на Запорожката АЕЦ. Най-голямата атомна централа в Европа попадна под руски контрол малко след началото на инвазията на 24 февруари. ООН призова зоната да бъде демилитаризирана, отбелязва Ройтерс.

"Надявам се, че ще бъдат направени конкретни стъпки, за да се сложи край на войната и да се предотврати опасността от ядрена катастрофа в Запорожката" АЕЦ, каза папата на традиционната си седмична обща аудиенция в сряда. 

Тази седмица тя съвпадна с деня, когато Украйна отбелязва 31-вата годишнина от своята независимост от Съветския съюз и се навършват шест месеца от началото на руската инвазия в страната.

Главата на Римокатолическата църква осъди войните, като ги нарече "безумие", и спомена смъртта на Дария Дугина - дъщеря на известния руски ултранационалист Александър Дугин - която загина в колата си при бомбена експлозия край Москва в събота. "Невинните плащат заради войната, невинните", изтъкна той.

Москва обвини за убийството украински агенти - твърдение, което Киев отхвърли.

Папа Франциск каза още, че търговците на оръжие, които печелят от войната, са "престъпници, които убиват човечеството". 

Евентуално посещение в Запорожката АЕЦ на представители на Международната агенция за атомна енергия ще понижи създалото се напрежение, отбеляза междувременно говорителят на турското президентство Ибрахим Калън.

Това мнение Калън е изразил пред телевизия Си Ен Ен, където е говорил по въпроси, засягащи отношенията между Киев и Москва.

Според изказаното от говорителя мнение споразумението за износа на зърно от Украйна през Черно море би могло да послужи за формирането на нова платформа, която да осигури подновяване на преговорите между Русия и Украйна. Това можело да стане възможно с подкрепата на международната общност.

Ибрахим Калън заяви още, че Турция смята за незаконна анексията на Крим от Русия и не е променила тази си позиция от 2014 година. Той подчерта, че Крим е част от територията на Украйна и това трябва да бъде основата на всяко споразумение, което ще бъде сключено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във