Банкеръ Daily

Свят

Папата осъди безумните жестокости на "Ислямска държава" в Ирак

Папа Франциск осъди днес в Багдад безумните жестокости на групировката "Ислямска държава" (ИД), извършени през 2014 г. срещу язидското малцинство, предаде Франс прес.

"Не бих могъл да не спомена язидите, станали невинни жертви на безумни и нечовешки жестокости. Те бяха преследвани по религиозни причини, а самата им идентичност и оцеляване бяха поставени под заплаха", каза Светият отец по време на разговор с висши иракски представители.

По време на срещата си с представителите на иракските власти папата ги призова също така да се "борят с бича на корупцията, злоупотребата с власт и нарушаването на закона". "В същото време трябва да изградим справедливост, да засилим честността, прозрачността и да укрепим институциите", добави папата.

Папа Франциск отправи апел към иракските власти "никой да не бъде смятан за гражданин втора категория" в мюсюлманската страна, където християните са по-малко от един процент от 40-милионното население.

Той апелира иракчаните да зачитат религиозните малцинства и да ги смятат за "ценен ресурс", който да бранят, а не за пречка, която трябва да отстранят. Франциск отправи призив за толерантност и братство и заяви на иракския президент Бархам Салих и други иракски представители, събрали се в президентския дворец в Багдад, че хората от всички вероизповедания трябва да се ползват със същите права и защита, както шиитското мюсюлманско мнозинство, отбелязва Асошиейтед прес.

"Само ако се научим да гледаме отвъд различията и да приемаме един друг като членове на едно и също човешко семейство, ще можем да започнем ефективен процес на възстановяване и да оставим на идните поколения по-добър, справедлив и хуманен свят", допълни папата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във