Банкеръ Daily

Папа Франциск:

Папата обяви Средиземно море за най-голямото гробище в света

"Отказът да се приемат мигрантите е нещо скандално. Всъщност социалното изключване на мигрантите е криминално деяние, заради което те умират пред очите ни. Средиземноморието се е превърнало в най-голямото гробище в света.“

Това обяви папа Франциск, косвено критикувайки обещанията на Джорджa Мелони, лидерка на италианската крайнодясна партия "Италиански братя", която спечели най-много гласове на провелите се наскоро парламентарни избори.

Мелони обеща, че ще предприеме мерки за ограничаване на миграцията и че ще затегне контрола по границите. Освен това тя даде дума да ускори репатрирането на нелегалните мигранти и да въведе по-строги правила за предоставянето на убежище. Лидерката на "Италиански братя" призова и за морска блокада на Северна Африка, както и за нови ограничителни мерки срещу спасителните кораби на неправителствените организации.

Папа Франциск имаше конкретен повод да коментира темата. Тази неделя, на 9 октомври, той канонизира за светци епископ, живял през XIX век и известен като "баща на мигрантите“, и един италианец, който през първата половина на ХХ век се е грижел за болни в Аржентина. 

Церемонията се състоя на площад "Свети Петър“ пред 50 000 души. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във