Банкеръ Daily

Свят

Папата дари половин милион евро за мигранти, които Тръмп не допуска в САЩ

Папа Франциск дари 500 000 евро в помощ на приемането на мигранти в Мексико, съобщи Vatican News.

Средствата са за мигранти, влезли в Мексико от Хондурас, Салвадор и Гватемала с надеждата да отидат в Съединените щати, които затвориха границата по разпореждане на Доналд Тръмп. Дарението е предадено на 16 приемни центъра. 

По данни на католически благотворителни организации миналата година в Мексико са пристигнали около 75 000 мигранти. Църквата помага за настаняването им и осигуряването на вещи от първа необходимост.  Папа Франциск неведнъж е отправял призиви да се помага на мигрантите и да не се издигат стени пред тях.

В началото на месеца Тръмп обяви, че миграционната система на Съединените щати е натоварена до краен предел. Той допълни, че няма да позволи нови имигранти да влязат в страната. Тръмп каза това при инспекция по границата с Мексико, където беше посрещнат от няколко десетки протестиращи. Те издигнаха станалия известен балон с неговия образ, който го представя в образа на бебе. Един от протестиращите в градчето Калексико заяви:

„Надявам се, че президентът има силата да обединява и тези две страни могат да работят заедно. Това, което не искам да виждам, е затваряне на границата, защото засяга семействата. Достатъчно негативно е, че нелегалната имиграция разделя семействата и влияе на децата. Затова политиците трябва да погледнат кого представляват.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във