Банкеръ Daily

Свят

Папа Франциск ще разсекрети архивите на Ватикана за Холокоста

Папа Франциск съобщи, че догодина Светият престол ще разсекрети напълно тайните архиви от понтификата на папа Пий Дванайсети от 1939 до 1958 г. - нещо, за което евреите настояват от десетилетия, предадоха световните агенции.

Пий Дванайсети е обвиняван, че не се е противопоставил на нацистка Германия за Холокоста.

"Църквата не се бои от историята, напротив", каза Франциск в реч пред служителите в Секретните архиви на Ватикана, цитирана от ДПА. Той отбеляза, че на оставеното от папа Пий наследство се гледа с "предразсъдъци и преувеличение", посочва Ройтерс.

Архивите ще бъдат отворени на 2 март 2020 г., когато се навършват 81 години от избирането на Пий Дванайсети за папа, обяви Светият отец.

Франциск изрази увереност, че изследователите ще съумеят да "оценят в правилната светлина" архивите на бившия папа и неговата "скрита, но активна дипломация" в един толкова мрачен период от историята.

Роденият в Италия Пий Дванайсети, който ръководи Ватикана до смъртта си през 1958 г., е обвиняван в проява на безразличие към избиването на евреи от нацистите, и че не е надигнал глас срещу Хитлер.

Защитниците му твърдят, че той е работил задкулисно за спасяване на подложените на гонения от нацистите, включително като е отворил вратите на манастири и други църковни институции, за да подслонят евреи.

Американският еврейски комитет (АЕК) - една от водещите еврейски организации в света - приветства решението за разсекретяване на архивите.

"Повече от 30 години Комитетът призовава за пълно отваряне на тайните архиви на Светия престол от периода на Втората световна война. Особено важно е експертите от институтите за паметта за Холокоста в Израел и САЩ да преценят възможно най-обективно историческите сведения от тези толкова тежки времена, да признаят както недостойните дела, така и доблестните усилия в периода на Холокоста", каза международният директор на АЕК по междурелигиозните въпроси равин Дейвид Роузън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във