Банкеръ Daily

Свят

Папа Франциск призова за по-справедливо и зелено общество след пандемията

Пандемията от коронавируса трябва да послужи като възможност за изграждането на по-справедливо и по-зелено общество, заяви днес папа Франциск, предаде ДПА.

"Всички сме обезпокоени от социалните последици на пандемията, всички ние. Мнозина искат да се завърнат към нормалното и да възобновят икономическите си дейности", каза Франциск по време на традиционната си седмична аудиенция. 

"Разбира се, но това нормално не трябва да включва социални несправедливости и увреждане на околната среда. Днес имаме възможност да изградим нещо различно", изтъкна папата.

Благотворителността не е достатъчна, за да се помогне на бедните, изтъкна папата и призова за създаването на по-справедлив икономически модел, който да премахне причините за неравенството, подчерта той. Франциск изтъкна, че достъп до евентуална ваксина срещу COVID-19 трябва да бъде гарантиран за всички хора.

"Ще бъде тъжно, ако богатите получат приоритетен достъп до ваксината за COVID-19. Ще бъде тъжно, ако ваксината стане собственост на една или друга държава, ако не е универсална и за всички", каза Франциск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във