Банкеръ Daily

Свят

Папа Франциск помоли ромската общност в Румъния за прошка

Визитата на папа Франциск в Румъния е втората на глава на Римокатолическата църква в северната ни съседка през последните 20 години. На литургията в събота присъстваха почти 100 000 души, а в град Яши се стекоха 150 000 души. Освен това, за разлика от България, в Румъния папата и румънският православен патриарх Даниил се помолиха заедно - първо на латински, после и на румънски. У нас Българската православна църква не се включи и в молитвата за мир. 

Главата на Римокатолическата църква поиска от ромите прошка "за всички тези случаи назад в историята, в които сме ви дискриминирали, третирали несправедливо или низвергвали сякаш сте Каин, а не Авел и не сме могли да ви признаем, да ви оценим и да защитим уникалността ви". Това каза той в квартал "Барбу Лаутару", най-стария квартал на трансилванския град Блаж. Това съобщи Romania Insider.

Папата беше в Блаж и за да почете паметта и да обяви за блажени седем католически владики, убити по времето на комунизма в Румъния. Те са били изпратени в затвора още през 1948 година, където умират заради вярата си. Светият отец обърна внимание и на времената на комунизма в Румъния: "Тези земи добре знаят колко много са страдали хората по тях, когато идеология или режим властва над тях и когато идеологията или режимът ги потискат и не им позволяват да вземат сами решения за живота си, за свободата си, потискат и въображението им.“ 

Светият отец подчерта, че за да се върви напред, трябва да се правят жертви от собственото "аз" в името на общото благосъстояние. Подобно и на визитата си в България, папата говори за проблема с емиграцията и в Румъния. Той посочи, че румънските емигранти са обогатили държавите, които са ги приели, със своята култура и бит, а с труда си зад граница са помогнали на семействата си, които са останали в Румъния.

Папа Франциск  предупреди, че ако Европа не отговори на предизвикателствата, ще преживее упадък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във