Банкеръ Daily

Свят

Папа Франциск отпътува от Ирак след историческото си посещение

Папа Франциск отпътува от Багдад за Рим след историческото си посещение, преминало без инциденти, предаде Франс прес.

С визитата си той донесе надежда на маргинализираното християнско малцинство с послание за съжителство в разбирателство, за опрощение и мир, отбелязва Асошиейтед прес.

Светият отец и делегацията му отпътуваха след прощална церемония на багдадското летище. Франциск беше изпратен от иракския президент Бархам Салих, който му махаше за довиждане, докато самолетът на папата се готвеше за излитане.

Четиридневното посещение отведе Франциск в пет иракски провинции. Във всеки етап от него - от Наджаф на юг, където имаше историческа среща на четири очи с влиятелния шиитски духовник, великия аятолах Али ас Систани, до Ниневия на север, където се срещна с християни, станали жертва на терора на групировката "Ислямска държава" - папата призоваваше иракчаните да прегърнат многообразието.

Тълпи от хора се стичаха да зърнат Светия отец по пътя му, пораждайки опасения от разпространение на коронавируса. Малцина носеха маски, особено на местата, които посети Франциск в Северен Ирак в неделя. Вчерашният ден приключи с литургия на открито, отслужена от папата на стадион в присъствието на близо 10 000 души.

Събитията от визитата преминаха при засилени мерки за сигурност и стриктен контрол. Преди посещението здравни експерти изразиха безпокойство, че многолюдните прояви може да се превърнат в големи огнища в страна, където епидемичната обстановка се влошава, а ваксинираните са малко. Папата и членовете на делегацията му са ваксинирани, но повечето иракчани не са.

Ирак е в разгара на нова вълна на коронавируса, която е следствие от разпространението на новия, по-заразен вариант на вируса, открит първо във Великобритания.

По данни на здравното министерство на 6 март в страната са отчетени 4068 нови случая на коронавирус, значително повече от равнищата на заразяване в началото на годината. От общо 720 000 заразени с вируса в страната са починали 13 500 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във