Банкеръ Daily

Свят

Папа Франциск отказа да приеме Майк Помпео

Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предаде Ройтерс.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на отношенията с държавите монсеньор Ричард Галахър съобщиха, че папата е отхвърлил искането на Помпео, тъй като избягва да се среща с политици преди избори.

"Да, той поиска. Но папата вече ясно е заявявал, че политически фигури не се приемат в период на избори. Това е причината", каза Паролин.

Вчера Помпео пристигна в Рим и днес е предвидено да се срещне с официални представители на Светия престол, както писахме вчера.

Съобщението за отказаната аудиенция дойде, след като държавният секретар на САЩ обвини Католическата църква за споразумение с Китай за назначаването на епископи в Китай.

Двугодишното споразумение, което изтича следващия месец и се очаква да бъде подновено, позволява на папата да има думата при назначаването на епископи в Китай. Представители на Светия престол признават, че споразумението не е перфектно, но го определят като стъпка напред.

Вчера на конференция, организирана от посолството на САЩ при Светия престол, американският държавен секретар заяви, че по отношение на преследването на религиозни малцинства Китай е най-лошата държава в света. Макар да не спомена изрично споразумението на Светия престол с Пекин, той обвини Китайската комунистическа партия, че работи денонощно, за да потъпква свободата, особено религиозната.

Паролин и Галахър определиха публичните критики на Помпео като "изненада", дошла точно преди планираното посещение. "Обикновено, когато се подготвят тези визити между представители на високо равнище, се водят преговори за темите, по които ще се разговаря конфиденциално. Това е едно от правилата на дипломацията", каза Галахър.

Запитан дали критиките на Помпео към споразумението на Ватикана с Китай са предназначени за политическа употреба в САЩ, кардинал Пиетро Паролин заяви: "Някои го интерпретираха по този начин".

Твърдолинейният подход към Китай е основен момент в предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп преди изборите на 3 ноември. Тръмп също така се свързва с консервативни протестантски и католически движения, много от които са критични към папа Франциск, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във